Så här sätter du på en kondom

Alla vet väl hur man sätter på en kondom ... eller? Det kanske är sant, men alla är vi nybörjarei början. De första gångerna du sätter på en kondom på dig själv eller din partner kan det vara knepigt eftersom du inte är van. Självklart är det bäst att öva några gånger, så att du säkert kan lita på att kondomen skyddar dig från oönskad graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Kondomerna från Durex är utformade för att vara lätta att ta på (och Extra Safe-kondomerna är kanske det allra bästa valet). Här följer enkla instruktioner om hur du tar på en kondom.

Fyra steg

  1. Öppna kondomförpackningen försiktigt på ena sidan, så att du inte tar sönder kondomen.

  2. Se till att kondomen är vänd åt rätt håll innan du sätter den på plats. Den upprullade yttre kanten ska vara vänd uppåt – rulla alltid upp kondomen lite för att kontrollera det.

  3. När du sätter kondomen på penisen ska du pressa ut luften ur behållaren på toppen med ena handen och rulla ned kondomen mot roten med den andra. Se till att dina naglar alltid är på betryggande avstånd från kondomen. Så där: nu sitter kondomen som den ska.

  4. Tänk på att alltid hålla fast kondomen vid roten när du drar dig ur efteråt. Slå sedan en knut på kondomen och släng den.

Enkelt, eller hur? På kondomförpackningen finns det också anvisningar som gör det ännu lättare. I teorin är det enkelt, men det är ju allmänt känt att det inte alltid är så enkelt att sätta på en kondom i praktiken. Här är några vanliga frågor och svar.

Vad händer om kondomen går sönder?

Om en kondom går sönder ska du inte använda den. De har utformats för att skydda dig, men om den ändå går sönder är den inte längre säker att använda. Om du har sex och misstänker att kondomen har gått sönder ska du genast kontrollera den och byta ut den om det behövs. Om ni är oroliga för en oönskad graviditet kan ni kontakta en läkare. Om du har sex med en ny partner bör du också uppsöka en sexualmottagning för provtagning.

Kan jag använda samma kondom flera gånger?

En kondom får aldrig användas mer än en gång.

Spermiedödande medel, behövs det?

Spermiedödande medel, det vill säga en kemikalie som dödar spermier, är en viktig del av vissa kondomer. En del Durex-kondomer är behandlade med spermiedödande glidmedel, till exempel våra Extra Safe-kondomer. För många räcker det att använda kondom, men om du känner dig osäker kan kondomer med spermiedödande medel vara det bästa valet.