Der er mange misforståelser forbundet med at miste sin mødom. Misforståelser om kondomer, stillinger og at vide om du er klar eller ej. Det er normalt at have spørgsmål, som måske ikke er let at spørge om. Det er måske ikke de spørgsmål, du vil stille din forældre eller selv dine venner. Uanset hvem du henvender dig til, adskiller myterne sig fra sandheden, som er en vigtig måde at give dig selvtillid før din første gang.

Faktatjek

Du hører muligvis rygter i skolegården om at miste sin mødom, hvoraf nogle af dem ikke vil indeholde en snert af sandhed. Og mens dine forældre kan give råd med gode intentioner, kan det forståeligt nok være udfordrende at tale med dem om sex. I dag kan der findes mange informationer online, men selv disse kan være vildledende afhængig af kilden. Sørg for at du gør din forskning på forhånd, og vær forsigtig med ’fakta’, som du læser på fora eller skræmmeartikler.

  1. Hvad er den skøreste myte, du har hørt om førstegangssex, da du var yngre?

“Jeg tror de fleste latterlige myter, du hører, handler om forskellige måder, du kan og ikke kan blive gravid. Det er nok den største frygt, teenagere har, når det kommer til sex. Så det er let at lade sig rive med. Du får de latterlige historier om at blive gravid ved berøring eller i svømmehaller. Sæd er selvfølgelig uovervindelig! ” - Rhiannon

”Jeg kan huske folk, der sagde, at det grundlæggende ville være som en scene fra en Texas film! Jeg husker at være i panik over, om jeg nogensinde ville få sex, da tanken om at forårsage en blodig scene, skræmte mig. ” - Naomi

Jeg hørte, at selvom det var første gang for jer begge, ville du stadig få sexoverførte infektioner, hvis du ikke var beskyttet. Det og at kondomet ville falde af, hvis det ikke havde den rigtige størrelse.” - David

Nerver er helt normale

Meget få personer går ind i deres første gang uden sommerfugle i maven, og du kan være rimelig sikker på, at din partner også oplever dem. Selv om det måske føles akavet, skal du ikke være flov over at spørge ind til, hvordan de føler og også være åben om dine følelser.

Nogle gange er den bedste måde at bryde spændingen på ved at have lidt at grine af. Det vil hjælpe jer begge til at slappe af og lade dig vide, at i er på samme hold. Og hvis du på et tidspunkt skifter mening, skal du bare sige ”nej”. Det er ikke op til nogen at diktere, om du er klar.

  1. Hvordan følte du før din første gang?

”Nervøs, skræmt, bekymret – jeg tror ikke, at jeg havde nogle positive følelser, bortset fra at være begejstret, fordi det var et tegn på at blive voksen. Generelt var jeg et nervøst vrag takket være alle de rædselshistorier, jeg havde fået fra mine venner.” – Naomi

”Min første gang var sjov, men akavet. Jeg vidste ikke, hvad jeg lavede, og jeg tror heller ikke, at min seksuelle partner gjorde. Jeg antog, at det ville være sidste gang, jeg nogensinde ville tillade noget at komme derop! Det var det dog ikke. Efter nogle få gange blev det bedre, og jeg følte mig mere afslappet. ” – Oloni.

Jeg vidste, at jeg ønskede min første gang skulle være sammen med en, jeg elskede og holdt af. Jeg var glad for at vente, indtil jeg fandt den rigtige person. Det var vanskeligt, når venner og skolekammerater pralede om ikke længere at være jomfru. Natten det skete, var jeg ikke det mindste nervøs. Vi havde datet i et par måneder og var klar. Hvad var der at være nervøs for, da du følte, det var med den rigtige person? Der var ikke nogen grund til at være genert eller bange, det var det helt rigtige for os.” - Laura

”Fordi det ikke var noget, vi havde planlagt, føltes det godt, da det skete. Vi var begge klar. Intet pres.” – David

“Jeg var lidt ældre, så jeg følte mig klar, men stadig super nervøs. Men jeg havde haft mange år til at kigge online og undersøge tingene, mens jeg bekymrede mig om, hvornår det endelig ville ske. Jeg havde også betroet mig til min kæreste. Så han var forsigtig” - Rhiannon

Store forventninger

Uanset om dine forældre ønsker det eller ej, lærer mange af os om sex gennem skærmen. Med smigrende belysning, langsom og sensuel musik og tilsyneladende umådeligt timet orgasmer, kan dette sikkert opbygge store forventninger til sex. I virkeligheden er det meget normalt for din første gang, at det er lidt mindre end det fyrværkeri, du måske håber på.

Du kan føle ubehag, og du får måske ikke en orgasme første gang, men du vil begynde at lære, hvad du kan lide, og du vil opbygge selvtillid og finde ud af, hvad der gør dig forpustet i soveværelset. Vær ærlig over for din partner: Fortæl hvad der føles godt og lad dem vide, hvis noget er ubehageligt. Sex handler ikke om en Oscar-vindende præstation, men om at nyde og glæde hinanden.

  1. Tror du generelt at førstegangssex lever op til forventningerne?

”Det tror jeg. Men det afhænger af, hvordan du får disse forventninger. Det er bedst ikke at have nogle forventninger – bare have et åbent sind. ” – David.

Det gør det bestemt ikke. Især hvis det er første gang for jer begge. Ingen af jer har nogen anelse om, hvad I skal gøre, eller hvad I skal forvente, så det vil højst sandsynligt blive både klodset og akavet. Sex forbedrer sig definitivt med erfaring og selvtillid. Din første gang vil aldrig være din bedste oplevelse. Men så længde du kan nyde det, er det måske ikke det værste! ” – Rhiannon

”Jeg tror virkelig det afhænger… Jeg ventede indtil jeg var 18, og det levede op til mine forventninger. Jeg vidste, at det ikke kun ville være et fest fyrværkeri; det ville være en naturlig fremgang i vores forhold. Det føltes virkelig rigtigt, især da jeg tidligere havde trøstet et par venner, der desværre endte med at føle sig brugt efter deres første gang. En pige fik et rigtig grimt øgenavn fra den dreng, hun havde været sammen med, og det hang ved hende i årevis. Hvis nogen føler, at de bare vil have det overstået, tror jeg, at det er mere sandsynligt, at det ikke bliver en speciel oplevelse. ” - Laura

Vær forberedt

Så er du klar til din første gang! At vide at du er klar er et stort øjeblik. Men der er én praktisk ting, der er meget vigtig at have styr på, før du går i gang. Det er beskyttelse. Undgå ikke dette emne, ellers kan det efterlade jer begge skuffede, når det rigtige øjeblik kommer.

Tænk praktisk: Ved du, hvem af jer der medbringer beskyttelse? Er du sikker på, hvordan du påsætter et kondom? Det er ikke svært at sætte et kondom på, men der er et par trin, der skal følges: Riv aldrig i emballagen, klem altid på spidsen og vend det med den korrekte side opad. Der er ikke noget galt i at lave lidt forskning eller endda en øvelse før den store aften.

  1. Er der noget, du ville gøre anderledes i situationen?

“Ja – jeg ville gør det med det samme igen” – David

Ikke rigtig, jeg fortryder ikke noget. Min første gang var med min første kæreste, og vi taler stadig sammen og ser tilbage på det og griner! – Naomi

”Jeg ville have slappet mere af. Der er så mange bekymringer, der går igennem dit hoved, som ikke er vigtige. Jeg tror, der er så meget hype om det, at du ender med at forvente det helt store. Men du skal virkelig bare tage det let og have det sjovt. ” - Rhiannon

Ikke rigtig” - Laura

Læring fra din første gang

Uanset om du følte, at der var nogle bump på vejen, eller at du i starten var på glatis, er der stadig en god nyhed: Generelt bliver sex kun bedre efter den første gang. Inden længe vil du få kendskab til de hemmelige tricks, der gør din partner glad i soveværelset, og som får jer begge til at rødme i dagevis.

  1. Hvilke råd ville du give dig selv, hvis du kunne spole tiden tilbage?

Gør ikke noget, medmindre du er klar og føl dig ikke presset af dine venner. Alle har førstegangssex på forskellige stadier, og bare fordi dine venner gør det, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal - det er op til den enkelte – udforsk i dit eget tempo!” – Naomi

Det råd, jeg ville give til mig selv, da jeg var yngre, ville være aldrig at fake en orgasme! Jeg ville også medbringe glidecreme og have op til 20 minutters forspil, da det er utrolig vigtigt, og sparer dig for afbrydelser under samlejet. – Oloni

Jeg tror, jeg ville forsikre mig selv om, at jeg gjorde det, der var rigtigt for mig, selv med presset om at få det overstået fra venner og bekendte. Havde jeg gjort det anderledes ville det have ændret mig som person. Råd? Måske ikke at blive misundelig når venner beskrev deres første gang som den specielle, magiske oplevelse som Jack og Rose fra Titanic. Måske ville jeg forsøge at stoppe nogle af mine venner, der gør det bare for at få det overstået. Du kan kun have sex for første gang én gang! - Laura

Som du kan se, oplever alle nogle bump undervejs, mens du begynder at udforske nye områder inden for sex, men hvis du kommunikerer ærligt, vil det blive sjovt og godt for jer begge! I takt med at du fortsætter dit sexliv, er det vigtigt at holde en åben dialog med din partner. For de flestes vedkommende vil sex kun blive bedre efter din første gang.

En stor tak til vores gæster, Oloni fra www.simplyoloni.com, Rhiannon fra www.shylittlemess.com, Laura og David fra www.sixoutoften.co.uk og Naomi fra www.thenaominarrative.com for at besvare vores akavede spørgsmål.