Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Durex-produkter. För vem ska du egentligen fråga om sex, om inte oss?

1. Varför ska jag välja Durex?

Vi har över 80 års erfarenhet av att tillverka kondomer, så det är knappast någon överraskning att Durex är världens ledande kondomvarumärke.

Vi använder bara de allra bästa råmaterialen i alla våra kondomer. Varenda kondom testas elektroniskt för att se till att den är fri från hål och andra defekter.

Det innebär att alla standardkondomer från Durex är ”Easy-On” – de går lätt och snabbt att ta på och är bekväma att använda.

2. Vilka kvalitetstester genomgår Durex-kondomerna?

Varje Durex-kondom testas elektroniskt för att se till att den fungerar som den ska.

Ett slumpvis antal kondomer från varje tillverkningssats får dessutom genomgå ytterligare kvalitetstester.

Efter att tjocklek och längd har mätts fylls provkondomerna med luft för att testa styrka och elasticitet (en Durex-kondom kan normalt fyllas med 40 liter luft utan att spricka).

Dessutom görs läckagetestning med vatten.

Provkondomerna fylls då med vatten, hängs upp i en minut och rullas sedan på läskpapper så att eventuella läckage upptäcks.

Varje månad utförs omkring två miljoner läckagetester med vatten i Durex-fabrikerna.

Om något av testerna misslyckas för en enda av provkondomerna kasseras hela tillverkningssatsen!

3. Vilka kvalitetsstandarder uppfyller Durex-kondomerna?

Durex-kondomer uppfyller eller överträffar samtliga nationella och internationella kvalitetsstandarder.

Vi har till och med uppgraderat kraven för Durex Quality-symbolen för att se till att vi fortsätter att vara bättre än det som krävs i gällande lagar och riktlinjer.

Här är ett exempel:

Enligt den internationella standarden måste kondomen kunna rymma 18 liter luft utan att spricka. Vårt krav är 22 liter – och en Durex-kondom kan normalt fyllas med hela 40 liter luft.

4. Är risken att kondomen går sönder större för tunna kondomer?

Nej. Kondomens tjocklek har inget direkt samband med hur säker den är.

5. Är det säkert att använda kondomer under vatten eller i duschen?

Det finns ingen forskning om hur kondomer fungerar när de används i eller under vatten. Risken för att kondomen glider av kan förstås vara större om du använder den i vatten. Saltet i havsvatten har ingen negativ effekt på kondommaterialet, men det finns en stor risk att de kemikalier som används i pooler (t.ex. klor och ozon) skadar kondomen. Badolja och andra ämnen som förekommer i badvattnet eller i duschen kan försämra kvaliteten på latexmaterialet i kondomen.

6. Kan jag använda kondomer för analsex?

I dagsläget finns det inga specifika standarder för tillverkning av kondomer för just analsex. Vid analsex är det särskilt viktigt att använda extra vatten- eller silikonbaserat glidmedel på utsidan av kondomen när den har tagits på, för att minska risken för att den går sönder eller glider av.

7. Vad betyder siffrorna på baksidan av kondomförpackningen? Kan jag få veta var en viss produkt köptes?

Eftersom det tar lång tid att efterforska produktinformation lämnar vi bara ut information om LOT-nummer till rättsväsendet. Däremot kan vi ge dig en del allmän information.

Alla inner- och ytterförpackningar för Durex-kondomer stämplas med LOT-nummer och utgångsdatum omedelbart efter tillverkning. Vanligtvis tar det sedan omkring 90 dagar innan kondomerna levereras till vårt lager, och därifrån skickas de sedan vidare till återförsäljare. Utgångsdatumet visar hur länge produkten fungerar enligt specifikationerna på förpackningen, baserat på forskningsdata. Hållbarhetstiden för Durex-kondomer är normalt 5 år.

Exempel: utgångsdatumet 2014-05 innebär att kondomen tillverkades i Maj 2009 och sannolikt hamnade på hyllorna hos återförsäljarna från och med Augusti 2009.

8. Varför ska jag använda glidmedel?

Glidmedel har länge förknippats med analsex eller torra slemhinnor, men det håller på att förändras.

Allt fler människor använder glidmedel helt enkelt för att göra sexet lite bättre.

Glidmedel kan användas för att öka känsligheten eller lekfullheten, eller bara för att hjälpa naturen lite på traven.

Durex Play-glidmedlen har utformats för att ge dig det där lilla sextra!

9. Kan en kvinna vara kåt även om hon inte är särskilt våt?

Absolut. Torrhet i slidan kan bero på många saker: stress, tamponganvändning eller förändrade hormonnivåer, och slemhinnorna påverkas förstås också av graviditet och förlossning.

10. Är det säkert att använda glidmedel tillsammans med kondomer?

Ja, Durex glidmedel är vatten eller silikonbaserad och säker att använda med kondom. Oljebaserade glidmedel är inte säkra att använda med kondom.

11. Var på kroppen kan glidmedel användas?

Överallt!

Durex Play-glidmedlen är säkra att använda över hela kroppen, och de är ofarliga att äta.

Det enda du bör vara lite försiktig med är att använda glidmedel med pirrande/kittlande effekt vid analsex – vissa människor kan uppleva lite starkare effekt av dessa glidmedel.

12. Kan jag använda glidmedel tillsammans med en massagestav?

Många har upptäckt att glidmedel tillsammans med en massagestav kan vara helt fantastiskt.

Glidmedlet gör att staven glider lättare över kroppen och ger en mer intensiv känsla.

Alla Durex Play-glidmedel är säkra att använda med alla typer av massagestavar, och de kan enkelt tvättas av med vatten.

13. Hur använder jag glidmedel, och hur mycket behövs?

Det finns egentligen inga regler. Bara koppla av, njut och experimentera!

Om du aldrig har använt glidmedel förut kan du börja med att ta en liten mängd på fingertopparna och försiktigt smörja in dina intima kroppsdelar. Du kan använda glidmedel med eller utan kondom, och före eller efter att den har tagits på.

Var noga med att inte använda för mycket glidmedel innan du sätter på kondomen, annars finns det risk att den glider av. Du kan alltid använda mer glidmedel efter hand om det behövs.

14. Är massagestavar till för män eller kvinnor?

Våra massagestavar har utformats för kvinnor, men de kan användas både på egen hand och med en partner. Och självklart kan även män njuta av en massagestav!

15. Kan era produkter användas i vatten?

Durex Play Vibrations-produkterna är säkra att använda i vatten. Produkter som innehåller utbytbara batterier bör dock inte användas i vatten, till exempel Durex Play® Delight.