Durex grundkurs i sexställningar

Alla har sin favoritställning – från de enklaste till de riktigt akrobatiska varianterna. Men den där magiska ställningen som fungerar varje gång är nog mest en myt. Kanske kan det faktiskt vara lättare att få orgasm om du provar något nytt? Alla kroppar är unika, och alla gillar olika saker när det gäller sex. Den ”bästa” ställningen är därför något som du och din partner behöver komma fram till gemensamt, men vägen dit kan förstås vara både rolig och njutningsfull. Dessutom kan jakten på den perfekta ställningen ge er nya insikter om vad den andra gillar, något som kan skapa oanade möjligheter. Här är några av de vanligaste ställningarna.

Ansikte mot ansikte

Det finns flera varianter på ställningar där den ena partnern ligger ovanpå den andra, ansikte mot ansikte. Den som är överst kan ha benen mellan den andras ben, eller så kan båda fläta samman sina ben och gnida kropparna mot varandra i olika variationer – och kanske involvera händerna också.

De här ställningarna har följande fördelar:

 • Ögonkontakt är en viktig faktor för bra sex och missionärsställningen är fantastisk för par som vill se varandra i ögonen och fånga upp varenda reaktion.

 • Den här ställningen gör det också lätt att avläsa ansiktsuttryck och reaktioner så att du verkligen kan se vad din partner gillar. Kroppsspråket kan ibland vara det bästa sättet att kommunicera.

 • Beroende på vad den andra vill kan ni sänka tempot eller röra er snabbare för att göra sexet mer intensivt.

Ett roligt tips för den partner som penetrerar den andra är att lyfta upp sig själv litegrann för att ändra vinkel och djup. Den som ligger underst kan krama om partnern med sina ben eller lyfta upp benen för en djupare penetration.

Att grensla/rida

Det här innebär att den ena partnern sitter ovanpå den andra, med sina ben på vardera sida om den andras kropp. Det här gör det lättare för den som är överst att styra den som är underst. Den ridande sitter också så pass stadigt att händerna enkelt kan användas till annat.

Den här ställningen har följande fördelar:

 • Den som är överst har full kontroll över hur snabb och djup penetrationen ska vara.

 • Att ha full kontroll över rörelserna kan göra det lättare att ha sex. Den som ligger ner har fantastiska möjligheter att beundra den ridandes kropp.

 • Den som är överst kan välja exakt den vinkel och ställning som fungerar bäst. Många tycker att det här är den bästa ställningen för att stimulera klitoris.

 • För par som verkligen vill titta på och ta in varandras kroppar är det här en svårslagen ställning. Med bra ögonkontakt blir också den känslomässiga kontakten något alldeles extra.

 • Armarna är fria för att smeka varandras bröst och kroppar.

 • Det är en riktigt bra ställning för att verkligen leka med din partner. Känslan av partnerns klitoris eller penis kan ta er båda till nya höjder.

Bakifrån

Om du tränger in i din partner bakifrån kommer du inte bara djupare än i andra ställningar – du får dessutom nya perspektiv på partnerns kropp. Det kan bli väldigt intensivt och leda till närmast explosiva orgasmer. Vanligast är att båda parter är vända åt samma håll (i alla fall till att börja med) och att den ena partnern tränger in i den andra bakifrån. Det är en intensiv ställning, men många gillar den framför allt för att den gör det lättare att fokusera på sig själv och att gå helt upp i sin egen njutning.

Den här ställningen har följande fördelar:

 • En riktigt djup penetration kan göra det lättare för vissa att få orgasm.

 • Det är lättare att röra sig, vilket gör att ni kan ha betydligt snabbare och mer intensivt sex.

 • Vissa människor föredrar att ha sex bakifrån för att det är lättare att hitta rätt vinkel.

 • Det är en energisk ställning som verkligen kan sätta fart på glöden i sovrummet.

 • Ställningen är också enkel att variera nästan i det oändliga.