Kondomer: Vad gör man om de inte passar?

I hela världen finns det uppskattningsvis 2,4 miljarder sexuellt aktiva män. 2,4 miljarder penisar – alla med sin egen unika form och storlek. Och alla kondomer passar förstås inte alla. Det är alltså inget konstigt om du behöver prova dig fram lite för att hitta rätt. Det finns några enkla sätt att se om en kondom inte sitter som den ska. Det är viktigt att en kondom sitter riktigt bra. Om den sitter för löst fungerar den inte lika bra mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar. Sitter den för hårt kan den gå sönder eller orsaka nedsatt känsel eller, i värsta fall, vävnadsskador. Här är några av de vanligaste storleksrelaterade problemen.

Kondomen sitter för hårt:

Alla kondomer är utformade för att kunna töjas ut ordentligt, men om en kondom ändå töjs för mycket kan det innebära att penisen utsätts för tryck. Det kan försämra blodflödet, ge nedsatt känsel eller till och med orsaka erektionsproblem. En kondom ska förstås sitta åt, men den får inte sitta för hårt.

Kondomen sitter för löst:

Om kondomen är för vid kan den glida av när du har sex, så att den inte skyddar längre. Om den inte sitter åt tillräckligt går också en del av friktionen förlorad, så att du känner mindre och njutningen minskar.

Kondomen är för kort:

Om kondomen är för kort när den är helt utrullad ökar risken för oönskad graviditet och sexuellt överförda sjukdomar. Om kondomkanten sitter för högt upp på penisskaftet finns det risk att kondomen glider av under sexet. Dessutom finns det risk för att kondomen går sönder, framför allt om penisen är tjockare än genomsnittet.

Kondomen är för lång:

För att kondomer ska kunna användas även på långa penisar är de flesta standardmodeller betydligt längre än en genomsnittlig penis. Att kondomen är för lång innebär alltså vanligtvis inget problem, eftersom den del som ”blir över” förblir hoprullad vid penisroten. Men om penisen är tjockare än genomsnittet kan detta orsaka lite obehag.

De här faktorerna är dock relativt enkla att åtgärda och behöver inte påverka dina chanser till riktigt bra sex. Det viktigaste är att du hittar en kondom i rätt storlek. Gå igenom de olika storlekarna (på längden och bredden) som är tillgängliga och prova några olika modeller för att se vilken som passar dig. Det viktigaste av allt: om kondomen glider av eller går sönder på något sätt ska ni alltid avbryta och byta till en ny kondom innan ni fortsätter, för att ni båda ska vara skyddade. Om ni är oroliga kan ni kontakta en vårdcentral eller prata med apotekspersonal om akut-p-piller. Oavsett om du är nybörjare eller expert på kondomer kan du ha nytta av vår guide. Där finns bra tips om hur du tar på en kondom, hur du maximerar säkerheten, hur du kan få störst möjliga nytta av kondomen och hur du kan ha riktigt bra sex med hjälp av Durex.