Första gången: hur kan du förbereda dig?

Att ha sex för första gången kan vara en fantastisk upplevelse och ett fint minne för resten av livet. Det kan vara roligt, skönt, spännande, upphetsande, känslosamt eller en kombination av alltihop. Många, framför allt unga, känner dock stor press på att ”få det gjort”. Den första gången är förstås alltid speciell, men det betyder inte att det inte kan bli en fin och bra upplevelse. För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista med tio viktiga faktorer som gör den första gången så bra som möjligt.

1. Fråga dig själv: ”Är jag redo?”

Känner du att du är redo att ha sex? För vems skull gör du det – för din egen eller din partners? Det är viktigt att du känner dig trygg i att beslutet är helt och hållet ditt. Blir du mest upphetsad eller orolig när du tänker på att ha sex? I de flesta länder finns det också en åldersgräns för när det är lagligt att ha sex. I Sverige är gränsen 15 år.

2. Prata med din partner

Kommunikation är jätteviktigt, men det kan också vara svårt. Försök prata så öppet som möjligt om allt du funderar på eller oroar dig för. Lyssna också på din partner och var uppmärksam på tecken som visar att hen vill samma sak som du.

3. Utbilda er

På en ungdomsmottagning eller mödravårdscentral kan ni få bra information om säkert sex, så att ni sedan kan koncentrera er på att ha det så skönt som möjligt. Kondomer är en väldigt bra idé för den som ska ha sex för första gången, eftersom de är utformade för att förhindra både sjukdomar och oplanerade graviditeter. Om du funderar på andra typer av preventivmedel kan du prata med en läkare eller barnmorska.

4. Lär känna din egen kropp

Nyckeln till riktigt bra sex är att veta vad du gillar, hur det känns att vara upphetsad, hur du kan göra för att bli upphetsad och var och hur du vill att din partner tar på dig. Det bästa sättet att ta reda på allt det här är att testa på egen hand. De flesta människor gillar att onanera och det kan vara spännande att göra det tillsammans med någon annan också.

5. Välj rätt tid och plats

Välj en plats där du känner dig trygg och säker, och där du vet att ni får vara ostörda. Räkna med att ni kommer att behöva gott om tid och plats för att känna er bekväma med varandra. Fundera på hur du och din partner kan öka närheten och förtroligheten med varandra, så att ni båda får en så fin upplevelse som möjligt.

6. Sex ska inte göra ont

Om du är upphetsad och avslappnad ska sex normalt kännas bra, även om det förstås kan kännas nytt och konstigt första gången. Använd era fingrar och munnar för att verkligen få det att pirra ordentligt. Vattenbaserat glidmedel kan vara en bra hjälp (i vissa fall är det kanske också nödvändigt). Lyssna på kroppen! Om något känns obekvämt, ömmar eller gör ont är det bara att avbryta. Det kan vara ett tecken på att du inte är riktigt redo eller kanske föredrar någon annan typ av sex.

7. Det är okej att bli generad

Första gången får ni räkna med att det kan kännas lite krångligt. Ni kan behöva avbryta och börja om flera gånger för att era kroppar reagerar på olika sätt. Ni kan säkert bli generade – vilket är helt okej. Att ni kan fnissa och ha roligt under tiden är faktiskt ett tecken på att det går bra.

8. Ta god tid på er

Det finns ingen anledning att stressa. Låt det ta den tid det behöver att testa och experimentera. Sex i verkligheten är något helt annat än det vi ser på filmer eller i porr. Alla gillar inte samma saker och allt behöver inte alltid hända i samma ordning. Själva grundtanken med sex är att alla inblandade ska njuta av det. Det kan ta tid att prova sig fram, men det är verkligen värt det.

9. Prata om sex

Det enda sättet att ta reda på vad du och din partner gillar är att kommunicera. Frågan är bara ... hur? Under tiden som ni har sex är det bäst att prata lagom mycket: ”Ja!” ”Vänta...” ”Fortsätt.” ”Mjukare...” ”Hårdare!” ”Snabbare!” Lyssna på din partner – och inte bara på orden. Lyssna på ljuden också. Se och känn hur era kroppar reagerar på varandra och njut av att se den andra njuta.

10. Vad händer efteråt?

Sex betyder olika saker för olika människor. En del menar att sex för människor oerhört nära varandra genom att skapa intima, gemensamma minnen. Andra ser på sex som något spännande och kittlande, men lägger inget större värde i det än så. Sex kan förändra hela er relation, eller inte göra någon skillnad alls – prata gärna igenom det här med din partner.

Sex kan vara helt fantastiskt men det är viktigt att du har sex av rätt anledning. Om du känner dig trygg och stämningen är helt rätt kan sex ge dig fantastiska känsloupplevelser. Men om det känns som att något fattas, skadar det verkligen inte att vänta tills det känns helt rätt.